Przysmaki Chorwacji


Już 3402 osób uznało nasze porady za wartościowe i ocenili je na / 5! (ocenianie wstrzymane!)

Potrawy w Chorwacji są bardzo bardzo urozmaicone, od świeżych ryb i owoców morza na wybrzeżu po sycące gulasze w głębi lądu. W daniach chorwackich można wyczuć silny wpływ kuchni włoskiej, austriackiej, węgierskiej i tureckiej. Kuchnia nadmorska obfituje w różne gatunki ryb, grillowane mięsa, owoce morza, oliwki, warzywa, aromatyczne zioła, figi, migdały, winogrona, miód i owoce cytrusowe. W restauracjach dominują dania kuchni włoskiej typu pizza i pasta.

Potrawy w głębi lądu przyrządza się z lokalnych produktów, takich jak mięso, warzywa strączkowe i zboża. Przeważają dania duszone i pieczone, które są charakterystyczne dla kuchni austryjacko – węgierskiej. Odwiedzając Chorwację warto spróbować wszystkich przysmaków, które oferuje nam tutejsza kuchnia.

Owoce morza i ryby

Przysmaki Chorwacji
Owoce morza
Ryby najczęściej podaje się gotowane albo z grilla. Dzielą się na dwa rodzaje: białe (bijele) droższe i niebieskie (plave) tańsze. Do białych zalicza się m in. węgorza morskiego i skorpenę, do niebieskich: tuńczyka czerwonego i sardynki. Warto spróbować dorady podawanej prosto z rusztu. W Chorwacji możemy skosztować świeżych owoców morza, które są podawane w cieście, upieczone lub nadziewane. Wybór jest spory: słynne kalmary, krewetki, małże i ośmiornice. W okolicach Kanału Limskiego na Istrii oraz miejscowości Mali Ston w Dalmacji można zjeść wyśmienite surowe ostrygi. Przysmakiem północnej części kraju jest pikantny gulasz rybny – Fis paprikas. W jego skład wchodzą trzy gatunki ryb: szczupak, karp, sum lub jesiotr. Podawany jest z kluseczkami zwanymi rezanci. Popularnym chorwackim daniem jest czarne risotto, które swój kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy. Podawane jest z sosem z mątwy lub z krewetkami.

Przysmaki Chorwacji
Przysmaki Chorwacji – sery
Sery głównie owcze i kozie, wytwarzane z ich mleka, charakteryzują się niezwykłym smakiem. Zawdzięczają to zwierzętom, które przy braku rozległych pastwisk, potrafią paść się na terenach skalnych, zjadając przy tym wszelkie zioła. Warto spróbować najsłynniejszego sera owczego z wyspy Pag – Paski sir oraz koziego sera – Kozer. Paski ser jest słony i dość twardy, a jego receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą.

Najsłynniejszą wędliną jest suszona szynka Prsut, którą dostaniemy w Istrii i Dalmacji. Jest to rodzaj słonej wędliny, w smaku podobnej do sławnej włoskiej szynki parmeńskiej. Tajemnicą szynki Prsut jest rodzaj specjalnego suszenia przy pomocy wiatru bura. Dzięki niemu wędlina powoli dojrzewa i osiąga nieco zawrotną cenę.

Mięsnym przysmakiem, pojawiającym się zazwyczaj na bożonarodzeniowym stole jest Odojak czyli prosię z rożna. Podróżując po Dalmacji i północnej Lice można natrafić na pieczonego prosiaka w okolicznych jadłodajniach. Przygotowuje się go na obrotowym rożnie, całego natartego przyprawami. Można spotkać także małe jagnię pieczone w całości na ruszcie.

Kolejnym godnym skosztowania daniem jest Ćevapcići, w skrócie zwanym ćevapi. Jest to potrawa ze smażonego baraniego mięsa, wywodząca się z Turcji. Ćevapi jest sycące i podawane z pieczywem i surową cebulą. Odwiedzając Dalmację warto również popróbować Pasticada, czyli gulaszu wołowego serwowanego z winem Prosek.

Burek to rodzaj nadziewanego ciasta mięsem lub serem. To kolejna potrawa o tureckim pochodzeniu, w Chorwacji serwowana z mięsem, słonym serem lub na słodko z musem jabłkowym. Zamawiając danie obiadowe warto skusić się na niespotykane w Polsce warzywo – Blitvę, czyli rodzaj buraka liściowego. W smaku przypomina szpinak i także smaży się go na oliwie z dodatkiem czosnku. Nie sposób ominąć słynną pastę paprykową Ajvar, która sporządzona jest z dodatkiem bakłażanów i czosnku. Używana jest jako rodzaj gęstego sosu i przystawki do mięs z rusztu, na kanapki i do gotowania innych potraw. Występuje w dwóch odmianach łagodnej (blagi) i ostrej (ljuti).

Rakija

Najsławniejszym chorwackim alkoholem jest Rakija. Wytwarza się go z owoców lub ziół oraz destylatów. Rozróżniamy kilka rodzajów rakii: biska – produkowana na Istrii, z miąższu winogron, jemioły i traw, loza – z winogron, medica – z miodu, od jabuka – z jabłek, od krusaka – z gruszek, smokvica – z suszonych fig, sljivovica – ze śliwek, rogaca – z chleba świętojańskiego, travarica – z ziół oraz visnjeva – z wiśni. Najlepszymi odmianami są Travarica oraz Pelinkovac.

Przysmaki Chorwacji
Lokalne wino
W Chorwacji jest spory wybór doskonałych win, a tradycja jego produkcji znana od wieków. Warto spróbować białego Malvazija i czerwonego Teranu z Istrii, Dingac z półwyspu Peljesac oraz Plavac z wysp Hvar i Vis. Można napić się białego Posip Eara z Hvaru czy Grk z Korculi. Jedynym winem musującym jest Bakarska vodica z Kwarneru. Po posiłku natomiast podaje się słodkie wino Prosek, produkowanego z suszonych winogron. Odwiedzając Chorwację na pewno napotkamy się na rodzaj domowego wina, wytwarzanego na bieżące potrzeby. Jest ono smaczne i stosunkowo niedrogie, więc warto podpytać miejscowych rolników.

Wśród alkoholi w Chorwacji możemy spróbować także różnego rodzaju likierów. Wytwarza się je na bazie ziół, owoców, jaj, kawy i miodu. Najczęściej są podawane z lodem, ale także z napojami gazowanymi, spełniają rolę aperitifu. Jednym z najbardziej znanych jest likier Kruskovac, produkowany z gruszek, o pomarańczowo-żółtym kolorze. Kolejnym równie sławnym jest wytwarzany z miejscowej odmiany wiśni likier Maraschino. Warto również spróbować orzechowego Orahovaca, ziołowego Vlahovaca i produkowanego z piołunu, uznawanego za leczniczy – Pelinkovaca.

Słodycze i inne słodkości

Dla miłośników słodyczy w Chorwacji jest wiele miejscowych specjałów do wyboru. W południowej części kraju można skosztować Krasuljci, czyli kruchych ciasteczek o smaku śmietankowym lub kakaowym oraz z dodatkiem czekolady. Warto spróbować bajaderek, czyli popularnych chorwackich czekoladek nadziewanych masą orzechowo – migdałową. Wśród deserów można się skusić na Rozatę, który jest rodzajem kremu przygotowywanego z jajek, mleka i likieru oraz sosu karmelowego. Popularne są również Parcianki, czyli naleśniki nadziewane dżemem, czekoladą i orzechami. W okolicy świąt Bożego Narodzenia trzeba spróbować także malutkich pączków z dodatkiem skórki cytrynowej i jabłka, zwanych Fritule. Region Zagorje oferuje Strukle (Strucle) czyli rodzaj zawijanego ciasta z twarogiem i smażonymi okruchami chleba. Odwiedzając Chorwację warto zakupić miód, najlepiej od przydrożnych sprzedawców lub na miejscowym targu. Można przywieść ocet winny z wyspy Vis czy jabłkowy ze Slawonii. Warto zwrócić uwagę na oliwę z oliwek wytwarzaną na wybrzeżu dalmatyńskim lub na Istrii.

Inni szukali informacji o Chorwacji w ten sposób:

  • przysmaki chorwacji
  • chorwackie przysmaki
  • chorwackie słodycze
  • chorwacja słodycze
  • słodycze z chorwacji
  • chorwacja lokalne przysmaki
  • przysmaki chorwackie
  • chorwacja przysmaki
  • likier maraschino cena w chorwacji
  • przysmaki w chorwacji

Zaplanuj dobrze swoje udane wczasy w Chorwacji w 2017:

2 komentarze
  1. Maritka 1 rok temu
    Odpowiedz

    Z przysmaków polecam smokvenjak, czyli rodzaj ciastka figowego z dodatkiem migdałów. Pychotka! Do picia oczywiście pivko ožujsko albo karlovačko :)

  2. Hela 4 miesiące temu
    Odpowiedz

    No nie, to ja to nie pojem tych przysmaków narodowych. Może najwyżej szynka, a tak to albo czegoś nie mogę, albo nie lubię :D

Przysmaki Chorwacji w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.